Kolejne warsztaty kulinarne w Stowarzyszeniu
Osoby niepełnosprawne, ich opiekunowie i wolontariusze spotkali się w siedzibie stowarzyszenia 22.09.2015r na Warsztatach Kulinarnych pod hasłem „Smaki, zapachy, kolory‟.
Celem Warsztatów Kulinarnych było:
-
rozwijanie aktywności społecznej
-
integracja osób niepełnosprawnych z pełnosprawnymi
-
nabywanie umiejętności w samodzielnym przygotowaniu deserów i sałatek owocowych
-
poznanie tajników sztuki nakrywania do stołu i zasad kulturalnego zachowania przy stole
-
obsługa sprzętu domowego i AGD
-
rozwijanie odpowiedzialności i zaradności życiowej u osób niepełnosprawnych.
Najpierw trochę potrzebnych informcji na temat:
- dlaczego powinniśmy jeść owoce?
- które owoce mają najwięcej wartości odżywczych?
- kiedy powinniśmy spożywać owoce?
- sposoby przygotowywania owoców i bezpieczne posługiwanie się narzędziami i sprzętem AGD przekazała pani Wiesława Pikoń – instruktor wolontariusz.
Następnie było wspólne mycie, obieranie, krojenie owoców i wykonanie bitej śmietany. Końcowy efekt pracy to napełnienie wg. własnych pomysłów pucharków kolorową galaretką, owocami, bitą śmietaną i dekorowanie kolorowymi dodatkami: rodzynkami, wiórkami czekoladowymi itp. Wspaniały moment to wspólna degustacja przygotowanych deserów. Było owocowo, kolorowo, smacznie i bardzo miło. Dziękujemy Gminie Kęty za wsparcie finansowe naszych Warsztatów Kulinarnych.